De staking van 1936: hoe werkend België de sociale zekerheid verwekte

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Toen stonden de arbeiders van het Belgisch volk op! Nu is dat ondenkbaar. Het is nochtans het enigste wapen dat wij hebben om onze rechten te bekomen en te vrijwaren! Doch de Belg heeft zich de mentaliteit aangenomen van "ikke,ikke,ikke en de rest kan stikke" En daar profiteert de regering van ! Wat onze voorouders ons gegeven hebben willen zij ons terug ontnemen ! De mensen moeten nu langer werken " tot 67"! Wel dan vind ik dat er voor die mensen iets moet bijkomen! Bijvoorbeeld 5 dagen verlof erbij, 25 dagen dus! Is niet meer dan normaal! Vind U ook niet!!!????
Volledig mee akkoord. En het mag totaal niet zo zijn dat alles waar onze ouders voor gevochten hebben , dat dit zo makkelijk weer wordt afgenomen. Een over mijn lijk mentaliteit moet er heersen
Op die 18de juni, toen het aantal stakers het half miljoen had bereikt, werd ik geboren. Ik had tot nu toe nooit van Albert Pot of Theo Grijp gehoord. Ik neem vandaag mijn hoed voor hen af.

Op 12 augustus overleed Samir Amin. De Frans-Egyptische econoom was één van de grote marxistische denkers van onze tijd. Hij liet vooral zijn licht schijnen op de mechanismen van de kapitalistische globalisering en de uitdagingen van de Derde Wereld om zich daaraan te ontworstelen. Hij laat een indrukwekkende erfenis na. Samir Amin werd 86.

De regering wil iedereen die het niet met haar eens is monddood maken. Hoe? Door in de eerste plaats de tegenmacht van de vakbonden en ziekenfondsen te breken. Na de verkiezingen plant de regering een zware aanval. Maar nu al wordt de ideologische strijd gestart.

In Argentinië blokkeerde de senaat de legalisering van abortus.

"Soms vraagt een oudere werknemer aan een jongere collega hoe het komt dat ze de hele dag niet gegeten heeft. Dat komt omdat de nieuwe collega’s voor alles zelf moeten betalen en een veel lager vast loon hebben." Vakbondssecretaris Yves Lambot vertelt over de staking bij Ryanair.

Mensen die aan het einde van hun loopbaan een beetje of serieus aan de sukkel geraken, het zijn er veel. Meer dan 100.000 van hen werken daarom vandaag vier vijfde of halftijds. In de hoop tot hun pensioen te kunnen blijven werken. En net die maatregel schaft de regering-Michel nu af. Hoe cynisch kun je zijn?

Kort voor de vrijlating van 17-jarige verzetsstrijdster Ahed Tamimi waren RedFox en Comac, de jeugdbewegingen van de PVDA, op solidariteitsreis in Palestina en konden ze haar vader, Bassem Tamimi, interviewen in het dorpje Nabi Saleh.

Waar de werkgevers al lang van dromen, heeft de regering deze zomer op tafel gebracht: een nieuw plan voor een zoveelste aanval op onze lonen en arbeidsvoorwaarden. Een plan dat de werkende mensen verdeelt. Hoe hebben ze dat gerealiseerd? Door een mythe te creëren over een zogenaamde krapte op de arbeidsmarkt.

Nadat het personeel van de lagekostenmaatschappij twee dagen staakte, stuurde de directie hen een dreigende brief. De piloten verzetten zich tegen die frontale aanval op het stakingsrecht door een nieuwe stakingsaanzegging in te dienen voor 10 augustus.

Niemand kon eraan ontsnappen: deze zomer werd ons land getroffen door één van de langste en warmste hittegolven uit de Belgische geschiedenis. Deze extreme fenomenen komen door de klimaatopwarming steeds vaker voor. Terwijl onze beleidsmakers een klimaatakkoord proberen minimaliseren, plant de Belgische klimaatbeweging Climate Express een grote mobilisatie in Brussel op 2 december. De perfecte gelegenheid om hen duidelijk te maken dat ze actie moeten ondernemen.