Verkiezingsnederlaag voor de erfgenamen van Chávez: oorzaken en gevolgen

Foto Solidair, Boudewijn Deckers
Foto Solidair, Boudewijn Deckers

Commentaar toevoegen

Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.

Reacties

Een linkse partij in Zuid-Amerika is niet hetzelfde als een linkse partij in Europa. Chavez heeft vele dingen gedaan die het licht niet mogen zien. Zoals de gevangenen vrijlaten die langer dan jaar in de gevangenis zaten, omdat er geen plaats meer was. Circulas bolivarianos oprichten, zogezegd 'de engelen voor het volk' maar in werkelijkheid de klikspanen voor de regering. Ik weet niet of ik deze regering zou steunen. Heb toevallig een dossier behandeld van een asielzoeker uit Venezuela. De linkse partijen in België krijgen uiteraard mijn steun.
Er staat een fout in het artikel: "De VS hebben Chávez nooit vergeven dat hij de olie-industrie genationaliseerd heeft". Dat klopt niet. De nationalisatie gebeurde al door de oligarchie in 1976 (om heel andere redenen natuurlijk). Chávez heeft de winsten van de nationale petroleummaatschappij PDVSA gebruikt voor zijn sociale programma's. Correct is dus: "De VS hebben Chávez nooit vergeven dat hij de winsten van de nationale petroleummaatschappij PDVSA voor de bevolking heeft gebruikt."

Seksueel geweld is niet alleen het probleem van de film- en mediawereld. Het doet zich overal voor. Uit een enquête van ACV Voeding en Diensten, waarvan de resultaten in juni vorig jaar bekend werden gemaakt, blijkt dat schoonmaaksters erg kwetsbare doelwitten zijn. Myreine Kint, genderverantwoordelijke bij ACV Voeding en Diensten, was bij de enquête nauw betrokken en ging met de resultaten aan de slag.

"Het is mijn beleid of een opengrenzenbeleid", zegt Bart De Wever. "Het is dit of een massale regularisering", aapt Charles Michel na. Ook bij de pensioenhervorming en alle dossiers waar de regering-Michel in moeilijkheden komt, horen we datzelfde liedje: de oppositie vertelt leugens en heeft geen alternatief. Is dat echt zo?  

Een dertigtal koeriers van Deliveroo manifesteerde maandagavond in Brussel en anderen leverden die avond geen bestellingen af, nadat een bijeenkomst van een delegatie met de Brusselse directie eerder op de dag zonder resultaat was afgelopen. Er komen wellicht nog acties. Wat willen de koeriers, waarom zijn ze vandaag zo kwaad? 

Ondanks nieuwe onthullingen die bevestigen dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vanaf het begin heeft gelogen over het terugsturen van vluchtelingen naar Soedan, zet de eerste minister Francken nog altijd uit de wind. Dat bewijst eens te meer dat Charles Michel de N-VA nodig heeft om aan de macht te blijven en door te kunnen gaan met zijn bezuinigingsbeleid.
Overzicht van de inhoud van ons januarinummer. Met een abonnement lees je deze artikels niet alleen sneller, je krijgt er ook nog foto's, tekeningen en heel wat extra berichten bovenop.

"We moeten waakzaam zijn opdat de Vlaamse regering ons alsnog niet met een Uplace-light opzadelt", schrijft Sander Barrez (PVDA).

In de tweede ronde van de Chileense parlementsverkiezingen, die op 17 december jongstleden plaatsvonden, heeft de conservatieve zakenman Sebastian Piñera het gehaald van de centrumlinkse journalist Alejandro Guillier. Het sociaal verzet heeft zich de voorbije jaren opgebouwd en staat nu voor nieuwe uitdagingen.

De hervorming van de vennootschapsbelasting (VB) van minister van Financiën Van Overtveldt is nog net voor kerstmis goedgekeurd. Aanvankelijk presenteerde hij zijn hervorming als een tweevoudige nuloperatie zonder budgettaire impact. Ze zou de aanslagvoet verlagen maar tegelijk vele belastingaftrekken afschaffen. De werkelijkheid ziet er enigszins anders uit: de miljarden euro besparingen die de bevolking zijn opgelegd, belanden in de zakken van het patronaat …

Danny werkte jarenlang in een callcenter. Tot de Amerikaanse eigenaar in 2013 alle activiteiten naar Nederland verhuisde. Danny kon daar aan de slag. Wat hij ginds zag, tartte elke verbeelding. De meeste werknemers waren studenten met nulurencontracten.

38 jaar, hoogopgeleid, vol energie en werklust… maar nog nooit een vast contract kunnen bemachtigen. In Nederland is het geen uitzondering. Jongeren gaan er van het ene flexcontract naar het andere. Maar ze gaan nu in de tegenaanval.