Recent nieuws

Opnieuw wordt een wet goedgekeurd die de veiligheid van de burgers niet verhoogt. Ondertussen wordt de rechtsstaat ondergraven.

Ry Cooder, zegt u? Muzikant, maatschappijkritische verhalenverteller en ontdekker van de ouwe Cubanen van de Buena Vista Social Club. Muziekrecensent Wouter Bulckaert schreef een biografie van deze Amerikaanse gitarist en songschrijver die bij het grote publiek zelf een nobele onbekende bleef. Enkele passages.

Een meerderheid van Europarlementsleden keurde zonet CETA, het verdrag tussen de EU en Canada goed.  Het handelsakkoord stuit nochtans op veel kritiek omdat het multinationals heel wat voorrechten geeft die niemand anders krijgt. Meer dan 3,5 miljoen mensen tekenden daarom een petitie tegen het akkoord. Die brede beweging kan het akkoord nog kelderen. Het moet nu immers nog door de nationale parlementen worden goedgekeurd.

Een maximumfactuur in het onderwijs is een goede stap vooruit.

Intermixt, een stichting van openbaar nut die actief is in de Belgische aardgas- en elektriciteitssector, betaalt jaarlijks 2,1 miljoen euro voor 10,4 voltijdse personeelsleden. Dat blijkt uit cijfers van de PVDA.
“Eenheid en bescheidenheid, tot aan de overwinning!” Met die woorden besloot Pablo Iglesias, de pas herkozen algemeen secretaris van de Spaanse linkse partij Podemos het tweede congres van zijn partij. Hun programma? In beweging komen om rechten af te dwingen.
In heel wat Europese landen staat het recht op water onder druk. Grote bedrijven zien in de privatisering van de watervoorziening een manier om winsten binnen te rijven. Daartegen rijst gelukkig overal protest. Solidair sprak met de Portugese Luísa Tovar, die in haar land strijdt om water in openbare handen te houden.
Mini-jobs en zwakke controles zijn een dodelijke combinatie, zo leert ons Duitsland. Miljoenen werkende Duitsers verdienen minder dan het minimumloon. Bedrijven spelen vals met de werkuren, schrijft de Duitse krant Junge Welt. Is dat waar het ook in België heen moet? Open Vld-politicus Philippe De Backer wil alvast ook hier meer flexi-jobs. En hij kleedde als staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude ook al de sociale inspectie uit ...

De verkiezing van Donald Trump zorgde voor veel verontwaardiging in de Amerikaanse culturele wereld. Sommige artiesten lijken creatiever te worden als ze de problemen van hun tijd onder handen nemen. 

Bijna de helft van de scholieren in de hoogste vier jaren van het Antwerps secundair onderwijs is meerderjarig. Enorm veel leerlingen doen minstens één jaar over in het secundair, maakte spijbelambtenaar Najib Chakouh vorige week bekend. Waarom dubbelen leerlingen? En is zittenblijven een oplossing of een probleem voor schoolmoeheid en demotivatie?

Pagina's